Plattformen Masterclass erbjuder flera föreläsningsserier med kända författare som delar med sig av sina kunskaper och tips och tricks för att bli en bättre författare. Just nu finns föreläsningar med Margaret Atwood, James Patterson, Judy Blume, David Mamet, Dan Brown och manusförfattarna Aaron Sorkin och Shonda Rhimes ute. För 2049 svenska riksdaler kan man köpa ett all access-pass som räcker i ett år från köpdatumet, och då kan man se alla föreläsningar hos Masterclass (om man länge drömt om att hitta gitarrens själ med Carlos Santana, lära sig waila av Christina Aguilera eller bli bättre på att kombinera vin med mat så kan man också passa på att göra det nu).
Efter julhelgerna kände jag mig allmänt håglös och trött och så där suktande efter inspiration som man kan bli efter att ha vegeterat framför Ivanhoe i tre timmar. Jag unnade mig ett år med Masterclass – just då var det dessutom rea och kostade en tusenlapp mindre än ordinarie pris (de kör kampanjer då och då, håll utkik!). En bra grej med Masterclass är att man inte behöver lämna soffan för att insupa ny inspiration.
Lite oväntat för mig själv kände jag mig mest sugen på att börja med Dan Brown. Jag har inte läst någon av hans böcker, jag läser över huvud taget sällan deckare och jag har inga egna ambitioner på att själv skriva deckare. För mig var det kombinationen av “vad är hemligheten bakom hans framgång” och att han låter så trevlig och pedagogisk i reklamvideon som lockade.
I Dan Browns Masterclass får man, enligt innehållsdeklarationen, lära sig att skapa “page-turning suspense”. Han jobbade som engelsklärare innan han började skriva bestsellers och det märks, det är rätt så trevligt att lyssna på honom.
Formel för bestsellers
Här får tittaren en genomgång av klassiska dramatiska grepp: Hur man skapar en storyline, en trovärdig hjälte och förstås en riktigt obehaglig skurk, hur man förleder läsaren och överraskar på slutet. Ibland är det provocerande konventionellt och gubbigt, till exempel när Dan Brown gång på gång kläcker idéer som alla verkar innehålla elementet att hjälten (kompetent man) hittar ett kärleksintresse (sexig ung stöttande kvinna). Ibland uttalar han sig också tvärsäkert om saker som inte alls är tvärsäkra, till exempel att läsaren alltid måste få vad den förväntar sig (men på ett sätt som den inte förväntar sig).
Bitvis känns det lite trött. Men så är det ju också en formel för bestsellers som marknadsförs. Och om man kan överse med gubbigheten så finns det en hel del inspiration att plocka här. Jag blir till exempel särskilt peppad av tips som att spänning, (eller i mitt fall: stämningar), kommer bäst till sin rätt om man bygger dem en liten pusselbit i taget i stället för att lägga allt krut på en speciell scen. Och rådet: ”Skriv det du själv vill läsa!” som är så viktigt, men så lätt att glömma bort, tar jag till mig. Samma sak med mantrat: ”Det är inte vad du gör, utan hur du gör det som är viktigast.”
Det kan förstås låta som skrivfloskler och sånt som man har hört förut. Men ibland är det så skönt att få höra någon säga det. Om man skriver deckare så finns förstås mer att hämta ur innehållet, som för övrigt blir lite vad man gör det till. Man kan kolla på alla avsnitt i turordning och djupdyka nere i pdf:en med skrivövningar. Eller som jag. välja de avsnitt som känns relevanta och strunta i den där övningsboken.
Vad blir betyget då? Jag skulle nog säga tre välstoppade armstolar av fem.
Här hittar du Dan Browns Masterclass.
Lämna ett svar